Loading...
nl

Hashtags

Wat is downdaten?

Wat is downdaten

We weten het allemaal: het ontdekken van de perfecte man of vrouw is ontzettend moeilijk. Vooral bij online dating is de verleiding groot om vast te houden aan je ideale zoekopdracht, maar levert je dat ook resultaat op? Het is geen slecht idee om je zoekcriteria te versoepelen. Wat is downdating precies, en waarom zou je eraan beginnen? Single bespreekt het fenomeen voor je.

Downdating: de definitie

De term downdating houdt in dat je op zoek gaat naar je date die een niveau lager is opgeleid. Waar je eerst vasthield aan het idee van iemand met een HBO of WO opleiding, denk je nu ook aan een partner met een MBO opleiding. Op deze manier heb je simpelweg een grotere vijver om uit te vissen. Actuele cijfers van CBS, artikelen en boeken wijzen in de richting dat downdating steeds populairder wordt. Is dit een noodzaak of een patroon?

Kies voor een betaald abonnement!

De noodzaak van downdating

Het is een feit, aldus het CBS: er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om leerprestaties. De verhoudingen zijn nu zo ongelijk dat vooral dames zullen moeten gaan downsingle daten. In de leeftijdscategorie 30-35 jaar, een leeftijd waarop het zoeken naar een vaste relatie vrij essentieel is, heeft 43% van de vrouwen een hbo- of wo-diploma op zak. Bij mannen is dit slechts 38%. Een partner met een gelijkwaardig opleidingsniveau zit er dus niet constant in! In het verleden was deze verhouding in omgekeerde richting uit evenwicht. De laatste tijd is het aantal vrouwen dat hoog opgeleid is echter juist toegenomen.

Werkt downdating echt?

Er is veel te stellen voor en tegen downdating. In het algemeen wordt er een zekere waarde gehecht aan gelijkheid; ook op intellectueel niveau wenst iedereen begrepen te worden. De opvoeding toont niet constant het intellectuele niveau aan. Net als een groot leeftijdsverschil, heeft downdating zijn voor- en nadelen en verschillen de standpunten. Auteur van Date-onomics, Jon Birger, ziet geen reden om downdating niet te proberen. Ook volgens socioloog Cas Wouters kunnen andere kwaliteiten het verschil in opleiding compenseren. Toch is er ook een waarschuwing: een overeenkomst is wenselijk, want een groot verschil in opleiding kan op den duur problemen opleveren. Een stapje lager is om die reden in ieder geval het proberen waard!

Gepubliceerd door Cupidoloog op Juli 2022Juni 2022


Vorig bericht     
     Volgend bericht
     Alle artikelen

Het prikbord

Geen reactie
Je moet inloggen om te reageren

Post

Op Cupidoloog
Geplaatst Jun 27

Hashtags

Waarderen

Jouw beoordeling:
Totaal: (0score)
Wachtwoord beveiligde foto
Wachtwoord beveiligde foto
Wachtwoord beveiligde foto