Loading...
en

Tags

Hoe zorg je voor een respectvolle relatie?

Hoe zorg je voor een respectvolle relatie?

Blaffende honden bijten niet

Waarom behandelt de ander u zonder aanzien des persoons? Het antwoord is dat we singles leren hoe ze ons moeten aanpakken. Wij staan toe dat een ander individu ons zonder aanzien des persoons behandelt. Meestal zeggen we wel wat onze dromen en grenzen zijn, maar de ander trekt zich daar niets van aan. We besluiten niet weg te gaan en blijven toch bij degene die ons respectloos behandelt.

Kies voor een betaald lidmaatschap!

De ander komt er dan achter: blaffende huisdieren bijten niet. We roepen van alles, maar ons gedrag zegt het tegendeel. In feite nemen we onze eigen woorden niet serieus. Hoe kunnen we dan verwachten dat een ander ons wel serieus neemt en respecteert?

Cognitieve dissonantie

"Maar ik geniet van hem of haar" is iets wat ik meestal van mensen hoor. Het is zeker moeilijk om iemand te verlaten die je aardig vindt. Waarom hou je eigenlijk van iemand die je niet biedt wat je nodig hebt en je grenzen overschrijdt? Dat komt omdat in sommige gevallen ons zelfrespect zo laag is dat we geloven dat we niet iemand anders zullen vinden die ons leuker zal vinden.

We vinden het een te grote bedreiging om op te geven wat we hebben en kiezen daarom voor minder, uit angst dat we niet iemand zullen vinden die beter is. Om onze zorgen uit de weg te ruimen, hebben we de neiging het onbeschofte gedrag van de ander goed te praten. Dit is het gevolg van cognitieve dissonantie.

Onze geest heeft een techniek

Cognitieve dissonantie is een spanning die ontstaat doordat we last hebben van tegenstrijdige overtuigingen en verlangens. In dit geval is er sprake van tegenstrijdigheid en spanning omdat je niet weg wilt of alleen wilt zijn, maar evenmin bij iemand wilt zijn die je respectloos behandelt. Deze spanning is onwenselijk en om er minder last van te hebben, heeft onze geest een truc. Het verzint factoren om in staat te zijn bij de ander te blijven. Zij of hij stelt het niet voor, heeft een drukke baan, of een zware jeugd gehad, en nog veel beter: niemand krijgt hem of haar, maar jij wel.

Negatieve spiraal

Op een gegeven moment gaat de ander zo ver tegen jouw normen en waarden in, dat je er niet meer overheen kunt kijken. Er is een grens bereikt, het komt tot een piek en jij of de ander kiest ervoor om weg te gaan. Dan gebeurt waar je bang voor was: je verliest de ander en voelt je dom dat je het zo ver hebt laten komen. Doordat je de factor bij jezelf zoekt, ga je nog veel meer aan jezelf twijfelen.

Het gevaar is dat je die persoon terug wilt en gaat idealiseren. Of dat je bij je volgende partner respectloos gedrag gaat toelaten in plaats van hem de deur te wijzen. Hierdoor kom je in een negatieve spiraal terecht en wordt het steeds moeilijker om respectloos gedrag te weerstaan.

Wat te doen?

Wat je wilt doen is zo vroeg mogelijk in de single datingprocedure of relatie aandacht besteden aan je instinct. Je intuïtie is een intern kompas en vertelt je wat je wel en wat je niet leuk vindt. Als we een laag gevoel van eigenwaarde hebben, trekken we dat gevoel in twijfel. De suggesties om die reden zijn: twijfel niet aan je gevoel!

Geeft de nieuwe persoon je voldoende achting en dankbaarheid zoals je die van een perfecte partner zou krijgen? De kunst is om niet alleen goed te luisteren naar wat je intuïtie zegt, maar er ook naar te handelen. En om op tijd te vertrekken als de situatie niet verbetert. Bedenk dat, wat je ook voelt of verlangt, er altijd wel iemand zal zijn die jouw gevoelens de moeite van het overwegen waard vindt.

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, instinctief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag door middel van persoonlijke sessies. Live of via Skype geeft ze je gloednieuwe inzichten en mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. De focus ligt niet alleen op de problemen waar je mee zit, maar juist op jouw individuele ontwikkeling en dromen om zelfverzekerder te zijn en meer vreugde in de liefde te vinden.

Gepubliceerd door Cupidoloog op July 2022June 2022


Previous post     
     Next post
     Blog home

The Wall

No comments
You need to sign in to comment

Post

By Cupidoloog
Added Jul 16

Tags

Rate

Your rate:
Total: (0 rates)
Password protected photo
Password protected photo
Password protected photo