Loading...
nl

Hashtags

Help, de passie is weg

Help, de passie is weg

Verliefd zijn is geweldig. Sommigen zouden zelfs zeggen dat het het fijnste gevoel op aarde is. Het enige waar je bij stilstaat is die ene persoon, vlinders lijken rond te fladderen in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Als koppel kies je ervoor om zeven dagen per week met elkaar te investeren: wat nieuw, leuk en interessant is.

Na een tijdje worden al die gloednieuwe dingen langzamerhand routine en nemen de kriebels af. Hij brengt niet meer wekelijks een grote bos bloemen, zij wikkelt zich niet meer elke avond in een spannend setje. Rap begint de paniek toe te slaan: is de prikkel nu echt weg?

2 fasen

Allereerst een geruststelling: deze procedure is heel normaal. Natuurlijk is het ene geval heviger dan het andere, maar het is wetenschappelijk gezien niet meer dan logisch dat de hevige extase geleidelijk aan wat afneemt. Dit heeft namelijk te maken met twee verschillende fasen die in elke relatie plaatsvinden: een enthousiaste fase en een langdurige fase. Deze fasen zijn niet uit de lucht gegrepen, maar hebben alles te maken met neurowetenschappelijke procedures. Dat wil zeggen, met de verbindingen die vrijkomen in je hersenen.

Liefde als drug

De eenvoudigste manier om verliefdheid uit te leggen is door het te vergelijken met drugs. Als je verliefd wordt op iemand, beginnen je hersenen allerlei stofjes aan te maken die je een geweldig gevoel geven. Er wordt een enorme hoeveelheid dopamine gelanceerd: precies dezelfde neurotransmitter die wordt gelanceerd als je drugs gebruikt. Dit verklaart meteen de heftige reacties die je lichaam produceert als je iemand ziet van wie je houdt. Maar, net als bij drugs, vermindert het resultaat van dopamine ook naarmate de tijd verstrijkt. Na ongeveer twaalf tot achttien maanden raken je hersenen gewend aan het gevoel en wordt de balans minder, met als gevolg dat ook het gevoel van intense passie afneemt.

Vuur uit, relatie uit?

Voor veel mensen is het afnemen van de passie een reden om de relatie te beëindigen. Dit is een grote domper, want met een beetje meer doorzettingsvermogen kom je in de 2e fase: de lange-termijn-fase. Neurologisch is dit misschien wat oninteressanter, maar hier vorm je wel de basis voor een sterke relatie. Terwijl hartstochtelijke liefde snel opkomt maar ook weer snel vervaagt, duurt het bij dit soort liefde veel langer om te groeien en te bloeien. Dit maakt gebruik van andere delen van je hersenen, die meer gericht zijn op veiligheid en 'genieten'.

Onderzoek onder personen die al meer dan twintig jaar getrouwd zijn, toont aan dat bij het zien van een afbeelding van hun partner andere delen van de hersenen actief werden dan bij jongeren die nog vrijgezel zijn. Een hersenscan laat zien dat de delen die verantwoordelijk zijn voor stress en angst en rusteloosheid inactief zijn, terwijl rust en vertrouwen op volle toeren draaien.

Proefverbranding

Hoewel we het hier over wetenschappelijk onderzoek hebben, is de mate waarin passie naar de achtergrond verdwijnt natuurlijk uiterst persoonlijk. Ook in de lange termijnfase is het mogelijk om elkaar te blijven verrassen. Als dit voor jullie als stel belangrijk blijkt te zijn, probeer hier dan altijd moeite voor te blijven doen. Niets is leuker dan de ander het gevoel te geven dat hij of zij er toe doet en niet voor lief wordt genomen, hoe oud je ook bent. Het vuur kan een keer uitgaan: de waakvlam kan heel, heel lang blijven branden.

Gepubliceerd door Cupidoloog op Juli 2022Juni 2022


Vorig bericht     
     Volgend bericht
     Alle artikelen

Het prikbord

Geen reactie
Je moet inloggen om te reageren

Post

Op Cupidoloog
Geplaatst Jul 16

Hashtags

Waarderen

Jouw beoordeling:
Totaal: (0score)
Wachtwoord beveiligde foto
Wachtwoord beveiligde foto
Wachtwoord beveiligde foto