Loading...
en

Tags

Heel veel liefde: polyamorie

Heel veel liefde: polyamorie

Een minnaar of vriendin thuis vinden is nooit plezierig. Of toch wel? Voor een polyamorist kan het immers de gewoonste zaak van de wereld zijn. In de Volkskrant spreekt een aantal polyamoristen over de lusten en zorgen van talloze gelijktijdige liefdesrelaties.

Georganiseerde vrijheid

Polyamorie kan verschillende vormen aannemen. Van een "basale" driehoeksverhouding tot een hiërarchische groepsrelatie (met één hoofdpartner). En hoewel deze open relaties extreem totaal vrij lijken, zijn ze tegelijkertijd extreem gestructureerd. Er worden contracten gesloten over wat dan ook en wat dan ook wordt in overleg uitgevoerd. Een slippertje afdoen als 'poly' is dus uit den boze; in een polyamoreuze relatie zijn alle vier de partijen zich niet alleen bewust van de omstandigheid, ze stemmen er ook mee in.

Een veel voorkomende misvatting over polyamorie is dat het alleen maar om seks gaat. Net als een monogame relatie omvat het veel meer. De in de Volkskrant geïnterviewde polyamoristen noemen het een benadering van het leven en een nieuw soort gezin. Het is een weloverwogen beslissing die veel tijd en energie kost. Niet verwonderlijk, als je bedenkt hoeveel tijd en energie één relatie al kan kosten.

Je kunt je daarom afvragen waarom mensen 'kiezen' om in meerdere relaties tegelijk te participeren. Sommige polyamoristen zien het als een aanleg die aangeboren is, net als seksuele geaardheid. (...) Anderen zien het als een keuze: een bewust verzet tegen het monogame ideaal', stelt socioloog Rikst Wassenaar in de Volkskrant.

'Poly amorie' voor polyamorie

Wat de redenen ook zijn, de negatieve reacties waar polyamoristen mee te maken krijgen, liegen er soms niet om. 'Definitie van een slet', was een van de reacties die Isabeau Jensen op Facebook kreeg toen ze met haar verhaal in de krant verscheen. Kennelijk is de monogame perfectie zo diep geworteld dat het bij sommige singles jaloezie opwekt.

En eigenlijk is dat krankzinnig. Als je bedenkt hoe fijn het kan zijn om een relatie te hebben met iemand, kun je je misschien ook wel voorstellen hoe het eruit moet zien met meerdere mensen. Zelfs als het niet voor jou is. Ik pleit dus met heel veel liefde voor polyamorie.

Gepubliceerd door Cupidoloog op July 2022June 2022


Previous post     
     Next post
     Blog home

The Wall

No comments
You need to sign in to comment

Post

By Cupidoloog
Added Jul 16

Tags

Rate

Your rate:
Total: (0 rates)
Password protected photo
Password protected photo
Password protected photo