Loading...
en

Tags

Eenzaamheid: wat is het en wat kun je eraan doen?

Eenzaamheid: wat is het en wat kun je eraan doen?

Eenzaam v.s. alleen

Voor ons gevoel hangt eenzaamheid samen met de omstandigheid, of je alleen bent of niet. Maar alleen zijn of single zijn en gevoelens van eenzaamheid hoeven niet hand in hand te gaan. In feite kunnen we ons alleen voelen in heel verschillende scenario's. Je kunt je net zo eenzaam voelen als je op een feest bent met veel vrienden om je heen, of als je in een relatie zit waarin de ander geen aandacht heeft voor jouw behoeften, als wanneer je een gezin hebt waarin het vooral draait om de kinderen en de zorg voor de ander.

Kies voor een betaald lidmaatschap!

Eenzaamheid = minderwaardigheidsgevoel

Als we kijken naar alle verschillende scenario's waarin we ons alleen voelen, blijkt dat eenzaamheid in feite een minderwaardigheidsgevoel is. Als we het gevoel van eenzaamheid willen bestrijden, is het nodig om ons zelfvertrouwen aan te pakken. Een methode om dat te doen is je te realiseren wat je sterke kanten zijn en in hoeverre je van waarde bent voor anderen.

De dienst aan de eenzaamheid: verbinding

Daarnaast is ons gevoel van eigenwaarde ook afhankelijk van het krijgen van liefde, die ontstaat als we echte verbinding hebben met een ander individu. Op een celebratie of in het samenzijn met vrienden kun je je daarom zo eenzaam voelen als je niet het gevoel hebt dat je echt met hen verbonden bent. Om echt in contact te komen met een andere persoon moeten we onszelf toestaan om vatbaar te zijn.

Wanneer je jezelf toestaat om kwetsbaar te zijn, suggereer je dat het veilig en oké is om jezelf bloot te geven. Dit nodigt de ander uit om precies hetzelfde te doen. Op deze manier kun je je beiden voor elkaar openstellen, waardoor je echt met elkaar in contact kunt komen.

Angst voor afwijzing

Helaas zijn we er niet meer aan gewend om kwetsbaar te zijn. Vanuit angst voor afwijzing en veroordeling nemen we een sterke positie in, laten we ons alleen van onze beste kant zien, maar laten we anderen niet toe de totale persoon te zien. Op deze manier willen we geaccepteerd worden. Het omgekeerde is waar. Het weerhoudt ons ervan een echte connectie te maken, waardoor totale goedkeuring ook nooit gebeurt. We voelen dat er ruimte is voor onze leuke kant, maar we blijven in onzekerheid of we in staat worden gesteld om er in totaliteit te zijn, met onze onzekerheden en onvolkomenheden. Dit geeft ons dat gevoel van isolement, doordat de kant die niet gezien wordt, zich echt alleen voelt.

Kwetsbaarheid als de standaard

Zie daarom je zorgen onder ogen en sta jezelf toe vatbaar te zijn, d.w.z. heb het lef om ook de minder sociaal wenselijke kant van jezelf te laten zien. Uiteraard wachten we liever tot iemand anders zich kwetsbaar toont voordat we onszelf blootgeven, maar als iedereen deze mentaliteit aanneemt, komen we nergens. Wees dus een goed voorbeeld en kies ervoor om je vanaf nu vaker kwetsbaar op te stellen en je zult zien dat je goedkeuring zult krijgen voor de kant die je doorgaans in de schaduw houdt.

Maak kwetsbaarheid vanaf nu de standaard mindset voor jou, of de ander het nu doet of niet. Op deze manier maak je jezelf niet op basis van de andere persoon, maar bepaal je zelf, los van de andere persoon, wat voor persoon je bent. Het is aan jou, je kunt ervoor kiezen om je helemaal open te stellen voor de ander en je te verbinden. Alleen dan zul je de mogelijkheid hebben om liefde en goedkeuring te krijgen voor de algehele mooie jij die je bent!

Deze blogsite is samengesteld door Susan Dechering, gebruiksvriendelijk psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om loslaten, liefde krijgen of houden, Susan helpt je graag door middel van persoonlijke sessies. Live of via Skype reikt ze je nieuwe inzichten en mogelijkheden aan voor jouw specifieke scenario. De focus ligt niet alleen op de problemen waar je mee zit, maar juist op jouw individuele vooruitgang en dromen om zelfverzekerder te zijn en plezier te hebben in de liefde.

Gepubliceerd door Cupidoloog op July 2022June 2022


Previous post     
     Next post
     Blog home

The Wall

No comments
You need to sign in to comment

Post

By Cupidoloog
Added Jul 16

Tags

Rate

Your rate:
Total: (0 rates)
Password protected photo
Password protected photo
Password protected photo