Loading...
en

Tags

De voordelen van relatietherapie

De voordelen van relatietherapie

Relatiebehandeling klinkt voor velen uiterst aromatisch. We denken al snel aan ongemakkelijke en ongemakkelijke gesprekken over onderwerpen die we liever voorkomen. Doorgaans staan we niet te trappelen om ons hele leven op tafel te leggen voor onze partner en een wildvreemde. Helaas vormt dit een grote belemmering om in parenbehandeling te gaan en wachten veel paren tot het veel moeilijker wordt om er samen uit te komen. Jammer: er zijn veel voordelen aan relatietherapie. Single informeert u welke.

Maak een gratis profiel aan

Gehoord worden

In een relatietherapie is er een veilige omgeving, waar je in alle rust kunt vertellen wat volgens jou het probleem is. De therapeut geeft ruimte voor ieders verhaal en om je kwetsbaar op te stellen. Beide partners krijgen de kans om hun kant van het verhaal te vertellen. U krijgt de kans om te vertellen hoe u de omstandigheid ervaart en waar u zich onzeker over voelt. De therapeut bewaakt de veiligheid, zodat u niet terugvalt in ruzies en escalatie wordt voorkomen. Je kunt dan weer ervaren dat het veilig is om je voor elkaar open te stellen, wat je dichter bij elkaar brengt.

Betere communicatie

Door in het bestaan van een volslagen vreemde te blijven, zult u ook zien dat u en uw partner uw woorden zorgvuldiger kiezen, waardoor de kans dat u elkaar aanvalt of kwetst ook minder wordt. De therapeut helpt ook bij de interactie. Hij of zij fungeert vaak als tolk tussen jullie als er sprake is van miscommunicatie. Niet alleen door het goede voorbeeld te geven, maar ook door uit te leggen, kan de therapeut u helpen veel beter met elkaar om te gaan. Zo kunt u voorkomen dat u de ander mishandelt of kwetst en wordt u een veilige gesprekspartner. Er is vaak meer begrip voor elkaar en het minimaliseert ook ergernissen.

Inefficiënte patronen ontdekken en doorbreken

Vaak zitten wij en onze partner gevangen in een negatieve dynamiek waarbij de emotionele ruimte groter wordt en je niet meer 'level' bent met elkaar. We hebben dan snel de neiging om de ander de schuld te geven en met verwijten te gooien. "Als hij dat nou eens zo snel zou doen. Als ze gewoon zou stoppen met doen ..." Een therapeut helpt je in te zien wanneer je precies in een inefficiënt patroon vervalt, hij of zij helpt je te herkennen wanneer het begint, zodat je het kunt stoppen voordat het erger wordt.

Daarnaast zit je zelf vaak onbewust gevangen in een oud patroon omdat je andere dingen over liefde hebt aangeleerd dan je partner. Een therapeut helpt u zich hiervan bewust te worden, zij of hij laat u zien hoe uw vroegere (liefdes)ervaringen een (negatieve) invloed hebben op uw huidige relatie en helpt u dit onbewuste patroon te doorbreken, zodat uw eigen onzekerheden en verleden geen mogelijkheid hebben om uw relatie negatief te beïnvloeden.

Terugbrengen en opbouwen van vertrouwen

Wanneer je inzicht hebt in de verschillende patronen van zowel jezelf als de ander en je kunt hier succesvol op inspelen dan kan er weer psychologische verbinding ontstaan. Met deze basis is het veilig om (eventueel) oud verdriet te bespreken. Verdrietige minuten kunnen samen verwerkt worden en een plek krijgen. Dan kunnen concrete en duidelijke afspraken worden gemaakt. Hierdoor kunnen verdriet, angst en boosheid verdwijnen en ontstaat er ruimte voor vertrouwen. Het herwinnen van vertrouwen zorgt ervoor dat je meer liefde en waardering voor elkaar kunt voelen en er typisch meer behoefte is aan (lichamelijke) intimiteit. Waar de stimulans was gedoofd kun je je weer verliefd voelen en weer van elkaar genieten!

Deze blogsite is geschreven door Susan Dechering, gebruiksvriendelijk psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verwerven of behouden van liefde, Susan helpt je graag door middel van persoonlijke sessies. Live of via Skype biedt ze je gloednieuwe inzichten en mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. De focus ligt niet alleen op de problemen waar je mee zit, maar vooral op je persoonlijke ontwikkeling en dromen om zelfverzekerder te zijn en meer vreugde in de liefde te vinden.

Gepubliceerd door Cupidoloog op July 2022June 2022


Previous post     
     Next post
     Blog home

The Wall

No comments
You need to sign in to comment

Post

By Cupidoloog
Added Jul 15

Tags

Rate

Your rate:
Total: (0 rates)
Password protected photo
Password protected photo
Password protected photo