Loading...
nl

Hashtags

De chemie van liefde en lust - 5 sexy stofjes

de-chemie-van-liefde-en-lust-5-sexy-stofjes

Je hersenen zijn het meest sexy orgaan. Want verlangen, genot dat opperste orgasme: het gebeurt allemaal in je hersenen. Ze beheren knuffelhormoonstoffen en bevredigingsstoffen. De 5 cruciale gamers:

Dopamine Wordt ook wel de boodschapper van het enthousiasme genoemd. Deze neurotransmitter triggert genot en vreugde en wordt gelanceerd bij, om maar iets te noemen, verliefdheid. Is de verliefdheid weggeëbd? Niet getreurd. Een routine vrijpartij bestaande uit een orgasme geeft het gevoel van liefde een kortstondige stijging. Want vlak voor en tijdens een orgasme komt er een wagonlading dopamine vrij.

Oxytocine Dit hormoon ontwikkelt een vertrouwensband en wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het een gevoel van vertrouwen en verbondenheid geeft en stress vermindert. Vlak voor en tijdens het orgasme komen er grote hoeveelheden oxytocine vrij.

Endorfine Lichaamseigen morfine. Deze genotschemicalie dient als pijnonderdrukker en creëert een gevoel van vreugde en gelukzaligheid. Het kan worden veroorzaakt door zoenen. Aangezien een geweldige kus het endorfinesysteem in werking zet en eveneens een shot van het eerder genoemde dopamine vrijgeeft. Uiterst bevredigend dus.

Testosteron Deze mannelijke geslachtshormoonstof wordt in verband gebracht met een hoge geslachtsdrift. Voor alle duidelijkheid: dit hormonale middel geeft geen begeerte, maar maakt het eenvoudiger om opgewonden te zijn en begeerte te krijgen. Het bevordert het libido, maar er moeten in eerste instantie prikkels zijn om opgewonden van te raken. Degenen die denken dat testosteron een normale mannelijke hormoonstof is, hebben het mis. In werkelijkheid hebben vrouwen 10 keer meer testosteron in hun bloed dan oestrogeen, het zogenaamde vrouwelijke geslachtshormoon. Verminderde zin in seks is een klacht die past bij een tekort aan testosteron, het libido houdt geen gelijke tred met de hoeveelheid testosteron in het lichaam. Testosteron is niet het enige element dat nodig is bij zin in seks. Hoe je hormoonhuishouding er ook uitziet, als je je verveelt bij je partner, word je niet ineens geil.

Oestrogeen hormonale stof voor het vrouwelijk geslacht, maar zowel mannen als vrouwen hebben het. Een hoge productie van oestrogenen, vermindert het libido. Maar tegelijkertijd is het nodig voor stimulatie. Vanwege het feit dat oestrogeen nodig is voor de werking van testosteron. Mannen en vrouwen met een oestrogeentekort zijn minder gevoelig voor seksuele prikkels. Oestrogeen is ook belangrijk voor de vaginale smering. Omdat deze hormoonstof verantwoordelijk is voor de werking van het vasoactieve spijsverteringspolypeptide dat op zijn beurt in het hersendeel de hypothalamus wordt aangemaakt en geilheid gelijkstelt aan vaginale smering. Dat begrijp jij ook wel.

Bronnen:

Liefde, wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus, en wat dies meer zij door Mark Mieras. Dirty Minds, hoe onze hersenen liefde, seks en relaties beïnvloeden door Kayt Sukel. Sex, een leven lang leren door Rik van Lunsen en Ellen Laan.


Geschreven door Amanda van Schaik die als zelfstandig verslaggeefster voor tal van bladen werkt. Voor VIVA, Libelle en Playboy blogt ze over daten, relaties en gezondheid. Ze is tevens bedenker van Daily Love, een platform over de liefde.

Gepubliceerd door Cupidoloog op Juli 2022Juni 2022


Vorig bericht     
     Volgend bericht
     Alle artikelen

Het prikbord

Geen reactie
Je moet inloggen om te reageren

Post

Op Cupidoloog
Geplaatst Jul 15

Hashtags

Waarderen

Jouw beoordeling:
Totaal: (0score)
Wachtwoord beveiligde foto
Wachtwoord beveiligde foto
Wachtwoord beveiligde foto