Loading...
nl

Hashtags

De belangrijkste eigenschap van jouw date

De belangrijkste eigenschap van jouw date

Als je een langdurige relatie probeert te vinden, zijn dit zorgen die je jezelf waarschijnlijk regelmatig afvraagt. Gelukkig maar, want dat geeft aan dat je streng bent en dicht bij jezelf blijft. Deze vragen geven geen antwoord op de kritische vraag, namelijk: begrijpt hij of zij enige mate van zelfreflectie?

Hier is hoe je iemand met een gezonde mate van zelfreflectie kunt herkennen:

- Ze reflecteren op eerdere relaties als momenten van groei, die de manier hebben gevormd waarop ze relaties nu zien.

- Ze richten hun aandacht naar binnen om te onderzoeken wat ze voelen en waarom, in plaats van emotioneel te reageren.

- Ze zien een relatieprobleem als een mix van "dingen die ik fout heb gedaan" en "dingen die jij fout hebt gedaan"; waar 2 ruzie maken, hebben 2 schuld.

- Ze luisteren naar feedback zonder zich meteen aangevallen of in de verdediging gedrongen te voelen.

Als je op zoek bent naar een langdurige relatie, is het ongelooflijk belangrijk om iemand te vinden die zelfbewust is. En ja, dat is belangrijker dan iemand te vinden die aan je foto voldoet qua opleiding, inkomen en uiterlijk. Je verlangt naar iemand die aan jouw kant staat, ook in moeilijke tijden, en zeker niet iemand die jou van alles de schuld geeft.

Op een eerste afspraakje, hoe weet je of iemand een afspiegeling van zichzelf is als je hem net leert kennen? Volgens Alexandra Solomon, auteur van het boek Loving Bravely: Twenty Lessons of Self-Discovery to Help You Get the Love You Want, zijn er 2 strategieën om te leren.

Observeer hoe hij of zij omgaat met ongemakkelijke situaties

Het verkeerde gerecht wordt opgediend, je wordt afgesneden op de weg, de caissière vergeet je het bonnetje te geven. Als iets niet gaat zoals je had gewild of verwacht, kun je op drie manieren reageren:

- Aanvallen: luidruchtig worden, beschuldigen, verwijten maken, dingen eisen.

- Vluchten: je afsluiten, berouw tonen, vluchten, over je heen laten lopen.

- Oplettend: de minuut laten binnenkomen, even stoppen, jezelf bij elkaar rapen, een manier ontdekken om jezelf te verdedigen, anderen waarderen en medeleven tonen.

Je reptielenbrein, een heel oud deel van je hersenen, heeft een geïntegreerde vecht-of-vlucht-actie. Dit was nodig voor het geval we in het wild door een leeuw werden aangevallen of als ander gevaar dreigde. Vechten of vluchten was dan de enige methode om te overleven.

Heden ten dage worden we in het wild niet meer zo gemakkelijk door leeuwen aangevallen, maar de vecht-of-vlucht actie bestaat nog steeds. En dat is dan ook de manier waarop we reageren op onvoorziene, onaangename situaties. Je reptielenbrein wil je immers beschermen. Als je eenmaal een bepaald niveau van zelfreflectie hebt bereikt, wordt het automatisch om eerst te timen, je emoties te voelen en te verzamelen en dan te reageren. Op zo'n manier dat je aan je eigen eisen voldoet, zonder over anderen heen te lopen.

Observeer dus hoe je date omgaat met onaangename, onvoorziene minuten. Hoe reageert hij of zij?

Dit is belangrijker dan je denkt. Want in een relatie ga jij hoe dan ook de reden zijn van de pijn van de ander op een bepaald moment. Mogelijk doe je iets wat zij of hij vervelend, onbeleefd of raar vindt. In die minuten verlang je niet naar een partner die jou overal de schuld van geeft of die stilletjes afstand van je neemt. Je verlangt naar iemand met wie je een leven kunt opbouwen. Iemand die zoiets zegt als: "Ik zie dat ik moeite heb met wat je zomaar deed. Ik wil er graag met je over praten op een manier waarbij we ons allebei gehoord voelen." Dat is een reactie waar jullie je allebei bij kunnen aansluiten en die kan leiden tot meer begrip voor elkaar of een optie.

Luister naar hoe hij of zij praat over vrienden, het huishouden en eerdere relaties

.

Een andere methode om snel te ontdekken hoe zelfbewust je date is, is door te luisteren naar hoe zij of hij over anderen spreekt. In het bijzonder, over vorige liefdespartners. Vertellen ze over hen vol verwijten en beschuldigingen? Zien ze zichzelf als slachtoffer van die relatie? En de andere persoon als een loser of eikel? Of zeggen ze dingen als "het was gewoon niet het juiste moment voor ons", "ze had het moeilijk en het was gewoon niet mogelijk voor haar", "het was pijnlijk, maar ik heb er veel van geleerd".

Heb je nog een afspraakje? Gebruik deze 2 strategieën en kom erachter of je date het vermogen tot zelfreflectie heeft. Ja? De kans is groot dat je nog een afspraakje met hem of haar wilt maken!

Deze blogsite is samengesteld door Charelle Casander. Op haar blog site schrijft ze over betekenis, spiritualiteit, het introverte leven en de stukjes magie in onze dagelijkse aanwezigheid.

Gepubliceerd door Cupidoloog op Juli 2022Juni 2022


Vorig bericht     
     Volgend bericht
     Alle artikelen

Het prikbord

Geen reactie
Je moet inloggen om te reageren

Post

Op Cupidoloog
Geplaatst Jun 27

Hashtags

Waarderen

Jouw beoordeling:
Totaal: (0score)
Wachtwoord beveiligde foto
Wachtwoord beveiligde foto
Wachtwoord beveiligde foto